SİTE KURALLARI
Sayın site sakinlerimiz;
Sitemizde; huzurlu, mutlu , rahat , sakin ve güvenli yaşayabilmemiz hepimizin ortak yaşam ile ilgili kurallara uyması, komşularımızın birbirlerine saygı ve anlayış göstermemiz ile sağlanabilecektir. Bu nedenle birlikte yaşam kurallarını tüm site sakinleri tarafından bilinmesi ve uygulanması, uymayanlara gerekli uyarı ve bildirimlerin yapılması çok önemlidir.
Aşağıda belirtilmiş hususların sitemizde uygulanması, ortak bilinç ve çaba içinde olabilmek için el ele vermemiz, doğru uygulamaları çoğaltmamız önemli ve gereklidir.
Yönetim ofisine 0535 977 27 03 nolu telefonlardan ulaşabilirsiniz.
BLOK GİRİŞLERİ VE KAT KORİDORLARI
· Blok girişlerine ve sahanlıklara görüntüyü bozacak ve/veya hareketi engelleyecek şekilde çocuk arabası, bisiklet, saksı, ayakkabılık, portmanto vb. eşyaları bırakmayınız. Evinizin kapısının önünden itibaren ortak alan başlamaktadır ve bu alana özel eşyalar bırakılmamalıdır.
· Kapınızın önüne kısa bir süre de olsa ayakkabı, terlik, şemsiye gibi eşyalar bırakmayınız.
· Kapı önlüne bırakılan/monte edilen/asılan tüm malzemeler ( ayakkabılık, resim, heykel vb. dahil) atık malzeme olarak değerlendirilip, blok görevlileri tarafından toplanıp atılacaktır.
· Site sakinleri bağımsız bölümler ve ortak mahallerde pis kokulu, patlayıcı, yanıcı ve tehlike doğurucu kimyevi ve sair madde bulundurulamaz ve diğer bağımsız bölüm sakinlerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı yapan, koku, duman toz çıkartan hareket ve işler yapamazlar.
· Kapı önüne organik çöp (sebze meyve kabukları, yiyecek artıkları, küçük ambalaj vb.) bırakmayınız. Karton, kullanılmış eşya vs. gibi atıklarınızı çöp kutularının yanında bulunan geri dönüşüm kutularına bırakınız.
· Balkonlardan ve pencerelerden sigara izmariti veya çöp atmak yasaktır.Atılan izmaritler alt kat balkonlardan içeriye girerek yangına sebep olabilmekte, komşularımızın can ve mal sağlığını tehdit etmektedir.
· Blok giriş ve sahanlıklarında çevreyi rahatsız edecek şekilde gürültü yapmayınız, yüksek sesle konuşmayınız.
· Blok giriş ve sahanlık duvarlarını temiz tutunuz, ilan, tablo vb. asmayınız, çocukların duvarları yazı ve resimlerle kirletmelerini önleyiniz.
· Ortak alanlardaki her türlü teknik ve güvenlik sistemlerine sakinlerimizin müdahalesi güvenlik ve insan sağlığı açısından sakıncalıdır. Tespit edilen aksaklıkların Yönetime bildirilmesi gerekmektedir.
· Yangın tüplerini ve musluklarını kurcalamayınız, gerekmedikçe yerinden indirmeyiniz, boşaltmayınız.
· Blok temizlik elemanlarının iş tanımları yapılmış, belli bir programa göre görevlerini yapmakta ve denetlenmektedirler. Personelden özel iş talep etmeyiniz.
BLOK ONARIMLARI
· Kat malikleri kendi bağımsız bölümlerinde binanın ana taşıyıcı sistemine zarar vermemek suretiyle, Menekşe 2 Evleri Yönetimi’nden yazılı yapım izni almak şartıyla tadilat yapabilirler.
· Bağımsız bölümü oluşturan binanın dış elemanlarında yapının mimari görünümünü etkilesin etkilemesin hiçbir değişiklik yapamazlar.
· Tadilat yaptırmak isteyen kat maliki önce tadilat taahhütnamesini imzalamak zorundadır. Daire içindeki onarımlar, hafta içinde 09.00-19.00,Cumartesi 10.00-17.00 saatleri arasında yapılmalı, pazar ve resmi tatil günlerinde gürültülü tadilat yapılmamalıdır.
· Daire içi onarım işlerinin kısa sürede ve çevreye rahatsızlık vermeden bitirilmesine özen gösterilmeli aşırı ses çıkan çalışmaların (matkap,hilti vs.) uzun süreli olmamasına dikkat edilmelidir.
· Çöp kutularına, yangın merdivenlerine fayans,metal vs. inşaat atıkları atılamaz.
· Tadilat ve inşaat çalışmaları sırasında ortak alanlara ait kaynaklardan elektrik ve su kullanılamaz.
· Yapım sırasında inşaat malzemeleri,inşaat atıkları,hafriyat ve benzeri maddeler koridor veya blok önünde bekletilemez.
BLOK DIŞ CEPHELERİ
· Blok dış cepheleri ve balkon içlerinde Site’ deki binaların genel görüntüsüne uymayan ve/veya genel görüntüyü bozabilecek değişiklikler yapılmamalıdır.
· Bağımsız bölüm sakinleri, Site Yönetiminden bağımsız bölümlere takılacak klimalar ve klima dış üniteleri ile ilgili olarak yer konusunda bilgi almalıdır.
· Pencere önlerine konulacak sinekliklerin rengi doğrama rengi ile ayni olmalıdır.
BALKON ve BAHÇELER
· Bağımsız bölümlerin balkon ve pencerelerinden halı kilim sair silkelenmez su vb şeyler dökülmez,çöp atılmaz.
· Kurutmak maksadı ile dahi olsa balkonlara binanın dış cephelerine veya dıştan görülebilecek yerlerine çamaşır asılmaz.
· Balkon ve bahçelere, tente, branda, şemsiye, güneşlik gibi görüntü kirliliği yaratacak eşyalar konulmamalıdır.
· Balkonlara ve balkon demirlerine çamaşır, havalandırma ve kurutma amaçlı halı, kilim asılmamalıdır.
· Balkon ve pencerelerden temizlik bezi, masa örtüsü, halı, kilim, vs. silkelenmemelidir.
· Balkonların mümkün olduğunca yıkanmaması, temizliğinin silinerek yapılması gerekmektedir. Yıkanarak temizlenmesi halinde alt bağımsız bölümlere suyun akacağının bilinmesi gerekir.
· Balkonlarda kullanılacak eşyalarda genel uyuma dikkat edilmeli, abartılı ve göze hoş gelmeyen dekorasyonlardan kaçınılmalıdır.
· Klima montajı ancak projede belirlenmiş yerlere, balkon içlerinde ve dışarıdan bakıldığında dış cephede çirkin görüntü yaratmayacak şekilde yapılır.
· Balkon ve bağımsız bölüm içlerinde çevreyi rahatsız edecek şekilde gürültü yapılmamalı, yüksek sesle televizyon ve müzik dinlenmemelidir.
· Çiçekler ancak balkon içlerine saksılarla konulabilir. Parapetlere saksı kesinlikle asılamaz.
· Balkon, sundurma ve bahçelerde piknik, mangal, parti gibi etkinlikler yapılamaz.
ÇÖPLER
· Katı atıklarınızı geri dönüşüme kazandırabilmek için katlardaki çöp kutularının yanlarına koyabilirsiniz. Blok temizlik elemanları pazar hariç her gün 08.30 saatlerinde daire kapılarından çöpleri toplayacaktır. Bu saatler dışında blok içlerinin kokmaması ve çirkin bir görüntü olmaması açısından çöp bırakılmaması önemle hatırlatılır.
· Bağımsız bölüm sakinleri çöpleri sızdırmayan, sağlam çöp poşetlerinde, ağzı kapalı olarak çöp kutuları içerisinde bırakmalıdır.
· Evden çıkan eski eşya veya atılacak büyük ebatta nesneler site sakini tarafından siteden uzaklaştırılmalıdır.
YEŞİL ALANLAR
· Bahçelerde dikilecek ağaçların türleri peyzaj projesi esas alınmak üzere Site Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir. Bu karara aykırı olarak ve gerek sitenin genel görünümü ve gerekse diğer bağımsız bölümlerin görüşünü etkileyecek şekilde ve boyda büyüyecek ağaç dikilemez.
· Evcil hayvan dışkıları insan sağlığı açısından da tehlike arz etmekte ve peyzaja zarar vermektedir. Dışkılar evcil hayvan sahipleri tarafından toplanmalıdır.
· Çiçekler koparılmamalı ve bitkilere zarar verilmemelidir.
· Çimlerin üzerinde bisikletle dolaşılmamalı,
· Yeşil alana sigara izmariti ve benzeri kirletici maddeler atılmamalıdır.
· Mevcut yeşil alandaki bitkiler kesinlikle sökülmemeli üretmek maksadı ile örnek alınmamalıdır.
· Blok girişlerinin üzerinde bulunan markizlere çöp atılmamalıdır.
SPOR ALANLARI
· Spor tesisleri (basketbol sahası) 09:00 – 22:00 (yaz dönemi :09:00 – 23.00) saatleri arasında kullanılmalıdır.
· Spor sahalarına uygun ayakkabı ile girilmeli, zeminin korunmasına özen gösterilmeli, zemine zarar verecek malzemeler içeri sokulmamalıdır.
· Spor sahalarında başkalarını rahatsız edecek şekilde gürültü yapılmaz.
· Spor aktiviteleri sırasında oluşabilecek yaralanma ve sakatlanmalardan site yönetimi sorumlu tutulamaz.
OTOPARKLAR
· Sitedeki trafiğin, otoparkların yönetimi Site Yönetiminin sorumluluğundadır. Bu konuda alınacak kararlara ve kurallara uyma zorunluluğu vardır.
· Otoparklarda belirlenen düzende ve çizgileri taşmayacak şekilde park edilmelidir.
· Site içerisindeki trafiği düzenlemek için kasisler ve hız limiti konulmuştur. Site içerisinde 20 km/saat üstünde hız yapmak tehlikeli ve yasaktır. Kurallara uyulmaması nedeniyle çevredeki kişilerde ve/ veya ortak alanlarda meydana gelebilecek hasar, zarar – ziyandan kazaya sebep olan sorumlu olacaktır.
· Otoparklarda araç yıkama, yağ değiştirme, çevreyi kirletici onarım ve paspas temizlikleri asla yapılmamalıdır.
· Çocukların otoparka oyun veya başka amaçla girmeleri veliler tarafından, olası kazalara karşı tedbir olarak engellenmelidir.
· Otoparklardaki araçların emniyet tedbirleri öncelikle araç sahibi tarafından alınmalı ve araç içinde değerli eşya bırakılmamalıdır.
· Araç park ederken ambulans, yangın aracı vb. acil durum araçlarının geçişi engellenmeyecek şekilde park edilmelidir.
· Blok önlerinde bulunan yaya yoluna araç park edilmemelidir. Bu yollar sadece acil durumlarda (İtfaiye, ambulans vb.) kullanılmalıdır.
· Engelli araçlar için ayrılan park yerlerine engelli olmayan sürücüler park etmemelidir.
· Bisiklet ve motosikletler kendileri için özel olarak ayrılmış alanlara park edilmeli, gelişigüzel bırakılmamalıdır.
EVCİL HAYVANLAR
· Evcil hayvanlar komşuluk hukuku ve hüsnüniyet kaidelerine uygun olarak,site dahilinde veya bağımsız bölüm balkonlarında bu hayvanları bulundurmamak bağlamamak kayıt ve şartı ile mümkündür.
· Bu konuda ana şart Menekşe 2 Evleri’nde bulunan diğer komşuları kesinlikle rahatsız etmemeye azami özen göstermektir.
· Yönetim Kurulunca belirlenen dolaşım alanları dışında ev hayvanları gezdirilemez.
· Ev hayvanlarının gerek apartman komşularını gerekse herhangi bir sakini, misafiri sesleri ve pislikleri ile rahatsız etmeleri halinde maddi veya manevi sorumluluklar esasen genel hukuk kuralları içinde ve belediye mevzuatında bulunmaktadır.
· Evcil hayvanların çocuk oyun alanlarına sokulması kesinlikle yasaktır.
· Evcil hayvanların mümkün olduğu kadar evde yalnız bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
· Evcil hayvan dışkıları insan sağlığı açısından da tehlike arz etmekte ve çevreye zarar vermektedir. Dışkılar evcil hayvan sahipleri tarafından toplanmalıdır.
· Site dahilin de evcil hayvanlar tasmasız gezdirilemez.
ZİYARETÇİ KURALLARI
· Ziyaretçi ve misafirler geldikleri daireden teyit alınmadığı müddetçe içeri alınmazlar.Teyit alındıktan sonra gerekli yönlendirme yapılır.
· Siteye devamlı gelmesi muhtemel birinci derece yakınların isimleri dilekçe ile güvenliğe verilmesi halinde daireden teyit alınmaksızın kontrolleri yapılarak siteye girişleri sağlanacaktır.
· Siteye gelen tesisat,elektrik,mefruşat,mobilya yetkili servisleri geldikleri daireden teyit alındıktan sonra kayıt yapılarak içeri alınırlar.
· Taşeron firmalardan çalışacakları blok daire bilgileri alınarak kimlik karşılığı kayıt yapılarak içeri alınır, İş başlangıcında Menekşe 2 evleri tadilat taahhütnamesi doldurulur.
· Site içine servis yapan su,tüp,gıda firmalarından servis araçlarının ve servis elemanlarının kayıtları istenir, kontrollü bir şekilde içeri alınır.
· Kolluk kuvvetlerinin ve resmi makamların resmi tebligatları doğrultusunda yardımcı olunur.
· Çilingirlere refakat edilir, kat sakininin kimlik bilgileri kontrol edildikten sonra müsaade edilir, tutanak tutulur.
· Bağımsız bölüm satın alan veya kiracı olarak Siteye taşınan bağımsız bölüm sakinlerinin bilgi almak için Site Yönetimine müracaat etmeleri gerekmektedir.
· Siteyi ilgilendiren konuların en kısa sürede ve sorunun büyümesini beklemeden paylaşılması hizmet kalitesini arttıracaktır.
GÜVENLİK İLE İLGİLİ HUSUSLAR
· Güvenlik personeline emanet bırakma konusunda talepte bulunulmamalıdır.
· Güvenlik personelinin görevlerine müdahale edilmemeli, talep ve öneriler Site Yönetimine bildirilmelidir.
· Güvenlik personelinden görevleri dışında özel hizmet talep edilmemelidir.
· Bloklarda taşınmaların çakışmaması için taşınma halinde yönetim ofisinden mutlaka randevu alınmalıdır.
· Bloklarda taşınmaların pazar ve resmi tatil günleri hariç diğer günler 09.00 -19.00 saatleri arasında yapılmasına izin verilecektir.
· Güvenlik personelinden tüp, su, taksi çağırma vb. isteklerde bulunulmamalıdır.
· Güvenlik personeli site yönetim planı ve yönetim kurulunda alınan kararları uygulamakla ve bu konularda uyarılarda bulunmakla yükümlüdürler.
· Taşınmalarda ortak alanlara verilecek hasarlar daire sahibi veya taşıma firması tarafından karşılanacaktır.
· Küçük çocukların (can güvenliği açısından tehlike arz ettiği için) sığınaklara girmemeleri ve konusunda ebeveynleri tarafından uyarılmalıdırlar.
· Blok çatılarına çıkmak tehlikeli ve yasaktır.
AİDAT İLE İLGİLİ HUSUSLAR
· Aidatlar her ayın 1’inde tahakkuk ettirilir ve son ödeme günü ait olduğu ayın 30’sidir.
· Gününde ödenmeyen aidat ve ek bütçe borçlarına kanunda öngörülen gecikme tazminatları %5 oranları uygulanacaktır.
YERLEŞİM YERİ BİLDİRİMLERİ İKAMETGAHLAR
· 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu site vb. yaşam alanlarında ikamet edenlerin kimlerinin kolluk kuvvetlerine bildirilmesi hususunda maddeler yer almakta ve bu maddelere aykırı davranan sakinler ile bunların yaşadığı alanların yöneticileri hakkında cezai uygulamalar öngörmektedir.
· Sitede oturan tüm sakinlerimizin adres beyanında bulunmaları zorunludur.
· Adres beyanı ile yükümlü olan vatandaşlar yerleşim yeri adreslerine ilişkin değişiklikleri 20 iş günü içinde İlçe Nüfus Müdürlüklerine bildirmedikleri takdirde 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 68(c) maddesi gereğince 250 YTL para cezası ile cezalandırılır.